Cum și când a fost realizat cel mai vechi desen din lume

de: George Stanciu
13 09. 2018

Cel mai vechi desen din lume ar putea trece neobservat cu ușurință, mai ales datorită dimensiunilor sale.

E vorba despre câteva linii roșiatice, fade, desenate pe o bucată fină de silcret, care are dimensiunile de doar 38,6 milimetri. Desenul a fost realizat cu ocru, un pigment roșiatic, bogat în fier.

Arheologul Christopher Hanshilwood, de la University of Bergen, și colegii săi sunt de părere că desenul era mai clar și mai colorat atunci când a fost făcut, dar că trecerea timpului l-a estompat. Cu toate acestea, un arheolog care lucra în peștera Blombos și analiza bucățile de piatră, a avut suficient spirit de observație încât să remarce dungile de pe piatră. Aceasta a fost excavată dintr-un strat vechi de 73.000 de ani.

Designul conține șase linii aproape paralele, cu alte trei linii curbate, care se interesectează cu acestea. ”Cu siguranță, modelul era mult mai complex și mai structurat decât vedem acum”, spune Henshilwood. Din păcate, nu vom putea afla cum arăta desenul complet, sau ce semnifica pentru cel sau cei care l-au realizat, acum 73.000 de ani.

Deși nu putem afla ”ce a vrut să spună artistul”, putem înțelege destul de multe despre tehnica folosită. Henshilwood și colegii săi au folosit pietre similare, pe care le-au marcat cu creioane și vopseluri bazate pe ocru, ca să își dea seama cum pot să imite cât mai bine originalul.

Cea mai bună replică a fost realizată cu un creion ocru moale, cu vârf ascuțit, de aproximativ 1,3 – 3,3 mm diametru. Liniile par a fi făcute dintr-o singură mișcare, cu excepția liniei 5, care a fost accentuată cu mișcări de du-te-vino de către artist.

Deși există și dovezi mai vechi ale artei produse de omul preistoric, acestea sunt gravuri în mare parte, sau chiar un kit pentru crearea lichidului pigmentat. Acesta, însă, e cel mai vechi desen descoperit vreodată. Majoritatea desenelor preistorice merg înapoi vreo 42.000 de ani, cu unele recent descoperite în Spania, acestea datând de acum 65.000 de ani.